LEDVANCE lancerer nyt innovativt lysstyringssystem, som gør programmering og idriftsættelse til en leg

LEDVANCE lancerer nyt innovativt lysstyringssystem, som gør programmering og idriftsættelse til en leg

Der findes efterhånden mange løsninger på markedet. Fælles for dem alle er dog, at de er omkostningstunge og oftest kræver ekstra styreledninger ved installation og en besværlig programmering. Vores mål har været at skabe et produkt, som netop hjælper installatøren udenom dette og som derved kan skabe tilfredse kunder.

Af Dennis Dalgaard Gottlieb, Business Development Manager, LEDVANCE

Lys og lysstyring hænger i større grad sammen. I dag kan du næsten ikke renovere eller bygge nyt uden at skulle etablere lysstyring. Det kan dog hurtigt blive meget komplekst at etablere lysstyring, enten fordi bygninger kan være fredede eller bare umulige at trække nye styrekabler i. Det kan også hurtigt blive en meget omkostningsfuld og tidskrævende affære at etablere en passende lysstyring, som lever op til alle forventningerne til et moderne og fleksibelt arbejdsmiljø. Derfor har vi hos LEDVANCE netop lanceret to nye IoT-ready lysstyringssystemer – VIVARES Zigbee og VIVARES DALI – til forskellige behov, som begge kan kobles op til skyen, hvorfra man får adgang til nyttige funktioner.

I artiklen vil vi gennemgå:

 • Muligheder med lysstyring
 • Zigbee (trådløst) eller DALI (trådført) installation?
 • Systemoverblik
 • Hvorfor vælge VIVARES?

Muligheder med lysstyring

I dag findes der mange muligheder for lysstyring på markedet lige fra simple stand-alone-løsninger til helt store BMS-systemer. Med VIVARES ønsker vi at tilbyde det bedste fra begge verdener ved at kombinere nem installation, konfiguration og idriftsættelse med stor fleksibilitet, stabilitet og førsteklasses sikkerhed. LEDVANCE VIVARES henvender sig derfor til alt fra større rumløsninger til hele etageløsninger. Løsningerne er specielt udviklet til at imødekomme nutidens krav i kontormiljøer og på skoler.

Med den seneste Human Centric Lighting teknologi integreret i VIVARES kan vi nemt og effektivt tilbyde det rigtige lys, på det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt året rundt.

Noget andet helt unikt ved VIVARES er, at systemet helt automatisk genererer en komplet dokumentation af dit anlæg, som altid ligger tilgængelig digitalt. Den er derfor også nemt at udskrive og vedlægge dit projekt, så du selv sparer den tid, det tager at lave en god dokumentation.

Funktioner:

 • Nem konfiguration via smartphone, tablet eller PC
 • Oprettelse af rum og grupper
 • Pre-definerede scener
 • Tidsstyring
 • Automatisk bevægelses- og dagslysstyring
 • Human Centric Lighting
 • Fjernsupport
 • Energimonitorering
 • Vedligeholdelsesassistent
 • Mulighed for at tildele adgang til medarbejdere
 • Automatisk generering af komplet dokumentation

Zigbee (trådløst) eller DALI (trådført) installation?

VIVARES fås som sagt med to forskellige teknologier til hvert behov – trådløst eller fortrådet. Fælles for begge systemer er, at de kan forbindes til VIVARES Cloud, hvor der er muligt at administrere og overvåge alle sine installationer. Ved begge systemer har det været et mål at designe så enkel en brugerflade som muligt, som skal gøre det hurtigt og nemt at konfigurere et projekt. Begge systemer kan opsættes på bare fem trin:

 1. Tilmeld dig VIVARES-portalen, og download appen
 2. Konfigurer rum, indstillinger og enheder fra hvor som helst med foruddefinerede scener – drag & drop!
 3. Installer styreenheder og armaturerne
 4. For at integrere dem i systemet skal du blot scanne QR-koden på produkterne ved hjælp af appen (Zigbee) eller vente på, at enhederne bliver indlæst automatisk (DALI)
 5. Overfør konfigurationen til gatewayen.

DALI

Der findes mange teknologier på markedet. Dog er DALI-teknologien efterhånden blevet den foretrukne protokol, når det kommer til lysstyring. Det skyldes blandt andet, at DALI er et utrolig driftssikkert system med tovejskommunikation og efter lanceringen af DALI-2, kan du nu være helt sikker på, at du kan kombinere DALI-komponenter uafhængigt af producenten.

Det sidste nye indenfor DALI er ikke bare DALI-2, men DALI D4i, som er IoT (Internet of Things)-klare enheder. Udover de almindelige funktioner ved DALI-standarden får du nu fuld adgang til energi- og vedligeholdelsesovervågning, som giver mulighed for rapportering ved driftstid, fejl og lignende.

Hjernen bag LEDVANCE VIVARES DALI-løsningen er OSRAM DALI Pro 2 IoT-styreenheden, som netop baserer sig på denne standard. Styreenheden kan håndtere op til 128 DALI-adresser. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men ved enten at benytte sig af DALI-repeatere eller ved at kombinere op til 8 styreenheder med hinanden, kan der altså kombineres over 1.000 enheder i et samlet system.

Styreenheden kommer med indbygget WiFi-hotspot. For at programmere DALI-systemet, skal du logge på dette hotspot med din smartphone, tablet eller PC, hvorefter du får adgang til den browserbaserede brugerflade. Brugerfladen er superinnovativ og gør det nemt og intuitivt at opsætte hele dit DALI-system. Styreenheden indlæser automatisk alle DALI-enheder på netværket, og via enkel drag & drop kan du tilføje dine enheder til foruddefinerede scener. På den måde kan din programmering næsten ikke gå galt.

Zigbee 3.0

Efterspørgslen for en lysstyringsløsning, som ikke kræver styreledninger og dermed ny kabling af eksisterende installationer, bliver større og større. Vi har i Danmark mange fredede bygninger og bygninger, hvor det bare er umuligt at trække nye kabler. Derfor at vi udviklet vores LEDVANCE VIVARES Zigbee-platform. Platformen kan tilsluttes samme VIVARES Cloud (valgfrit), som VIVARES DALI, hvori du får overblik over alle dine installationer.

For at komme i gang med VIVARES Zigbee skal du bruge VIVARES Zigbee-styreenheden. Styreenheden kan håndtere op til 200 belysningsarmaturer + et hav af styreenheder herunder sensorer og trykkoblere. Ved at skabe et såkaldt mesh-netværk får du samtidig et stabilt og hurtigt-reagerende system. Mesh-teknologien betyder nemlig, at alle 230V tilsluttede enheder fungerer som forstærkere.

Hele opsætningen foregår via VIVARES-portalen eller vores VIVARES-app til smartphone og tablets. Hele brugerfladen er intuitiv og brugervenlig, og ved at gennemgå fem enkle trin kommer din installation hurtigt op at køre.

VIVARES Zigbee er i første omgang målrettet kontormiljøer og skoler. Sortimentet består derfor at en lang række Zigbee-ready armaturer, som er lige til at koble på systemet. Herudover kan du købe tilstedeværelses- og dagslyssensorer og trykknapkoblere, så du kan gøre din eksisterende afbryder intelligent og DALI-Zigbee kobler, så du ovenikøbet har mulighed for at integrere et hvilket som helst DALI-armatur i dit VIVARES Zigbee-system.

Noget unikt ved systemet er, at du udover at få energiovervågning og vedligeholdelsesassistent også får adgang til fjernsupport, så vi hos LEDVANCE altid står klar til at servicere din installation.

Systemoverblik

VIVARES Zigbee gateway

Zigbee gateway

Styreenheden er hjertet i systemet. Enheden kommunikerer med op til 200 armaturer og en lang række styreenheder udover. Enheden kan tilkobles internettet, hvorefter det er muligt at få adgang til VIVARES Cloud-løsningen, som giver ekstra funktioner (valgfrit).

VIVARES Zigbee LED-armaturer

Zigbee LED-armaturer

LED-armaturerne leveres med en højkvalitets LED-driver og er tilpasset kontormiljøer og skoler. Det betyder, at du altid får noget af det bedste på markedet, når du vælger VIVARES Zigbee-armaturer.  

 • Lav blænding: UGR<19 eller UGR<16
 • Flimmerfrit lys
 • Lang levetid: op til 100.000 timer
 • Høj farveensartethed: SDCM 3  

VIVARES Zigbee styreenheder

Zigbee styreenhender

Styreenhederne gør din installation intelligent. Sensorer og trykkoblere gør det muligt at styre lyset, præcis som du ønsker det.

VIVARES DALI

VIVARES DALI

VIVARES DALI består i hele træk af samme typer komponenter som VIVARES Zigbee – bare med DALI-teknologi. Gateway og styrekomponenter er produceret af OSRAM i samarbejde med LEDVANCE. Læs brochuren her.

Vi står klar til at hjælpe dig

Det kan være besværligt og tidskrævende at sætte sig ind i nye lysstyringsløsninger. Derfor står vi klar til at hjælpe dig med både undervisning, projektering, konfiguration og idriftsættelse. Tag fat i en af vores medarbejdere eller kontakt os via:

pro-ledvance.dk/projektberegning

Skriv en kommentar